Selecteer een pagina

Toen ik mijn eerste opdracht als projectleider kreeg worstelde ik met een ding. Niet met de planning, scope, deadline of zelfs de leverancier. Nee, ik worstelde vooral met hoe ik vond dat ik aan het (mijn) beeld van projectleider moest voldoen. Zelfs na meerdere succesvolle projecten was ik bang om door de mand te vallen.

Herken je dit?

  • Je blijft langer doorwerken dan jouw team, zelfs wanneer het werk al “af” is
  • Je vrije tijd voelt ongemakkelijk en je vindt ontspanning tijdsverspilling?
  • heb je je sport, hobby’s en sociale contacten opgeofferd aan werktijd?
  • heb je voortdurend het gevoel je te moeten bewijzen (ondanks je functie, diploma’s en bewezen successen) om de waardering waard te zijn?
  • Je kunt niet genieten van je successen en maakt je zorgen over de volgende?

Als ze er maar niet achter komen

Veel succesvolle en hoger opgeleiden (vooral) vrouwen lijden onder voortdurende onzekerheid over de eigen prestatie: oplichtersyndroom of impostorsyndrome. Zelfs Jodie Foster en Nicole Kidman zijn chronisch onzeker over hun prestaties: het stelde niet zoveel voor, het was niet niet goed genoeg. Als ze er maar niet achter komen. De prijs van dit succes is het onvermogen van succes te kunnen genieten en voortdurend in angst en onzekerheid te leven.

 

Als ik in harmonie met mezelf leef, dan ben ik gelukkig, Anselm Grün

Herstel de verbinding

Workaholics hebben bevestiging van de buitenwereld nodig om terwijl de bevestiging van het werk zelf veel meer voldoening geeft. Drukte is een statussymbool geworden. De onzekerheid wordt de motor achter hard werken en succes wat leidt tot nog harder werken om het beeld te handhaven.  Wanneer de druk vooral van binnenuit komt is het een masker om achter te schuilen. Herken je bij jezelf of een ander chronische vermoeidheid, zelftwijfel? Las eens een pauze in en herstel de verbinding met jezelf. Stel jezelf de vragen  diep in je hart: Wat wil ik bereiken? Wat houdt mij nu tegen? Welke levensregels dienen mij niet meer? Wat vraagt nu aandacht?

Dagelijks zelfcompassie

Het ligt in de menselijke aard te zoeken naar erkenning en acceptatie. Daar hebben we veel voor over zonder dat we ons daar altijd van bewust zijn. Wat anderen ons geven hebben we geen controle op. Wat we onszelf geven wel: wat je echt nodig hebt, wat ieder mens nodig heeft is de erkenning van zichzelf. Vertrouw erop dat je goed genoeg bent. Weet dat je ruimte in mag nemen. Ondanks je imperfecties, je bent altijd de liefde waard.