Selecteer een pagina

Photo: KarelB

Mijn Engelstalige collega begroette mij dagelijks met “Goodmorning drone” waarvan hij er ook ook een was. De mid-carrière fase bood niet langer het optimisme dat ik, pas afgestudeerd, uitstraalde. De mening dat wij als slaafse robots volhouden en klem zitten in een systeem deelde ik niet. In stilte vroeg ik me af wat hem daar dan hield. Waarom zou je in een situatie blijven als je er niet gelukkig van wordt? Tenzij je blijft doorgaan om als winnaar uit de bus te komen.  Wanneer werkt dat niet meer?

De aanhouder wint niet altijd

Volhouden wanneer het tegenzit wordt hoog gewaardeerd in zoals onze normen en taal reflecteren want de aanhouder “wint”. Wie iets wil bereiken toont doorzetting, vastberadenheid, en doelgerichtheid. Kwaliteiten die bijdragen tot een geslaagde carrière. En als het eens tegenzit, en dat gebeurt altijd wel eens, wordt de echte doorzetter beloond met een felbegeerd diploma, goede beoordeling of een verdiende promotie. Geen succes zonder lange adem. Maar wat nou als die lange adem steeds niets oplevert? Wanneer is dan de grens bereikt en wordt volhouden tegen beter weten in een bedreiging voor je prestaties, vitaliteit en voldoening? Waaraan herken je dat het tijd is te stoppen?

 

Omdat het je steeds meer uitput

De overtuiging  dat iets wat de moeite waard is gepaard gaat met bloed zweet en tranen maakt dat we blijven volhouden zelfs wanneer we geen zin meer hebben. Is de beloning concreet, tijdgebonden en de moeite waard, go for it! Blijf je echter doorgaan in de hoop dat je inzet beloond op enig moment beloond wordt, dan moet je afvragen waar je voor doet. Als het niet in overeenstemming is met jouw persoonlijke waarden en doelen, krijg je er geen energie voor terug, neem dan een stap terug en besluit of en hoe je verder gaat.

Het eerste besef van een burn-out komt vaak na jaren van ongemerkt doorgaan waarbij de energie balans steeds meer uit evenwicht is geraakt. Je kunt meestal niet je de omgevingsfactoren beïnvloeden maar je kunt altijd kiezen hoe je omgaat met een situatie, hoe lastig dat ook is. Terugkomen van een chronische uitputting is moeilijker.

Wat hou je al heel lang vol terwijl het resultaat uitblijft?

Omdat je geen inspiratie of motivatie ervaart

Eén nadeel van chronische uitputting is dat het uiteindelijk ook de creativiteit ondermijnt. Je ziet niet meer hoe je jezelf uit je situatie kunt bevrijden omdat je simpelweg niet meer creatief kunt denken. Mensen met een langdurig hoog cortisolniveau zijn niet meer in staat tot inspiratie te komen. Het stresshormoon (er zijn meerdere die meespelen) cortisol stelt in staat na het acute “gevaar” een oplossing te vinden om met een belastende situatie om te gaan. Denk dan eerder aan de meest voor de hand liggende zoals volhouden. Inspiratie en creativiteit komen pas weer wanneer het cortisol niveau voldoende is gedaald en het systeem ontspanning ervaart.

Hoe staat het met jouw inspiratie?

Omdat je jezelf moet overtuigen

Het is makkelijker om in een vervelende situatie te blijven hangen dan een risico te nemen en te vertrouwen dat het ook anders kan. Dan blijven dromen over een ander leven precies wat ze zijn – onvervulde dromen. Hoe langer die situatie voortduurt hoe groter het risico gaat lijken om daarvan afscheid te nemen. En dat het je niets kan schelen dat je geen voldoening meer haalt uit je werk…

Welke onbereikbaar verlangen koester je?

 

3 TIPS voor wanneer volhouden niet meer werkt

Tip 1 – Inventariseer welke taken energie geven en welke niet. Wissel af en zorg dat je meer energiegevende taken hebt op een dag. Experimenteer met momenten van de dag afhankelijk van je energieniveau wanneer je welke taken oppakt.

TIP 2 – Bouw voldoende ontspanning in je dag in wanneer je onder druk staat. Niet alleen rustige activiteiten maar vooral ook flinke inspanning helpt de stress af te vloeien en het evenwicht te herstellen.

TIP 3 –  Uit het veld geslagen door een gebeurtenis? Wanneer emoties als boosheid, angst, verdriet de kop op steken, reageer dan niet meteen in de vorm van terugtrekken of weerstand bieden. En houd in plaats daarvan je aandacht bij hoe je geraakt bent, en wat dat met je doet; welke lichamelijke gewaarwording merk je op? Welke gedachten merk je op? Merk ook hoe dat weer voorbij gaat, eerder dan je dacht. Dat is geen zwelgen in medelijden maar erkenning dat je geraakt bent. Dat je mens bent met kwetsbaarheid. Wees aardig voor jezelf als je rot voelt zoals je dat ook voor anderen bent.

 

De lol is ervan af

Hoe zou het zijn niet meer dagelijks te hoeven strijden? Omdat de lol ervan af is.

Wat heeft je de situatie waar je in zit je tot nu toe gekost?

In energie?

In levenslust?

In zelfvertrouwen?

 

Stel dat je vandaag interne rust en flow zou ervaren? Wat wordt dan mogelijk?

 

Stel dat je zou leren hoe je kon leven en werken zonder steeds maar vol te hoeven houden, maar van binnenuit? Omdat je het echt wilt. Om meer voldoening en energie te ervaren in wat echt belangrijk is voor je. Nu, op dit moment. Stap voor stap. Op een manier die bij JOU past. Zodat je eindelijk je aandacht kunt richten op wat VOOR JOU HET LEVEN DE MOEITE WAARD maakt.

 

Ik geloof erin dat ieder mens enorme onvermoede kracht en mogelijkheden bezit. Omdat ik het telkens weer zie in de klanten met wie ik samenwerk. Er komt zoveel energie en inspiratie vrij. Altijd.

 

Als jij dat ook wilt ervaren, neem vandaag nog contact op om te onderzoeken wat voor jou mogelijk is. Geheel vrijblijvend.

Ik kijk ernaar uit om je te spreken!