Selecteer een pagina

Voldoen aan verwachtingen

Ik weet hoe het is om heel lang te blijven doen wat ik dacht dat anderen van me verwachten. Eigenlijk dacht ik niet, ik wist zeker wat van mij verwacht werd. Daar kreeg ik het zo druk mee, dat ik niet meer wist wat ik zelf verwachtte. Van mijzelf, van mijn werk, van mijn relaties. Overal hield ik de gouden-standaard-van-goed-te-keuren-gedrag” tegen in de zoektocht naar geluk en erbij horen. Nou niet dus. Alleen, ik wist heel lang niet eens dat ik dit deed.

Mensen zijn kuddedieren, van nature gericht erkenning vinden binnen de gemeenschap  waar je toe behoort. De ongeschreven regels gehoorzamen, voldoen aan verwachtingen van de mensen die belangrijk waren in mijn leven bepaalden mijn keuzes. Niet zij, maar ik heb keuzes gemaakt, ook wanneer het voelde alsof er geen keuze was.

Dat was slechts mijn beperkte blik.

Ik kon niet zien dat er altijd een keuze is.

Als je de omstandigheden niet kunt veranderen, zit de keuze binnen in jezelf:

Hoe verkies je om te gaan met een situatie, met boosheid of mildheid? Ik kies steeds vaker voor mildheid en zelfcompassie maar heb ook nog wel heel veel zelfkritiek. Ik herken het nu alleen veel sneller waardoor minder grip op mij krijgt.

Ga je in de in weerstand of accepteer je gevoelens van ongemak? De keus die je maakt, maakt het hele verschil. Ik zal niet zeggen dat het altijd makkelijk is.

Sinds ik dit weet, weet ik dat de regie over je leven bij jezelf ligt.

Waarden zijn er om na te leven

Dat maakt het niet altijd makkelijker. Het brengt me wel dagelijks in contact met mijn waarden.

Dat is al heel wat.

Welke rol spelen waarde in jouw leven en de keuzes die je maakt?

Als je daar meer verbinding zou willen met je waarden, doe dan ook mee met de Acceptatie 5-daagse van 11-15 juni.