Selecteer een pagina

 

Het is niet de eerste keer dat ik de deur met een boze klap hoor dichtvallen. Het zal ook niet de laatste zijn. Ik heb namelijk een puber in huis. Dat botst steeds vaker en roept bij mij gevoelens van onmacht en frustratie op. Net als bij iedere ouder van opgroeiende kinderen. De hersenen en het lichaam van een puber wordt heen en weer geslingerd tussen thuis en de wijde wereld, tussen waarden van thuis en daarbuiten.

 

Oude en nieuwe waarden

Deze wereld zal nog veel meer dan ik vragen wie ze is, hoe ze ergens over denkt, wat haar standpunt is. Of ze ja zegt of nee. Een wereld waarin meer keuzes komen dan ik nu kan bedenken. Telkens opnieuw zal ze een afweging moeten maken tussen hart en verstand, tussen lessen van thuis en het avontuur. Ze zal moeten kiezen tussen waarden van thuis en nieuwe waarden die eigenlijk beter bij haar persoonlijkheid passen.

 

Het gaat nog veel meer botsen en tegelijkertijd ben ik blij dat ik dit nu weet: afzetten tegen thuis is geen afwijzing, het is juist een erkenning dat je een compleet mens bent, een uniek individu met een eigen missie in het leven. Een van mijn belangrijkste waarden als ouder is vertrouwen. Dat is zeker niet altijd vanzelfsprekend maar het stuurt me elke dag opnieuw.

 

Het zwarte schaap

De meeste jonge mensen ontgroeien langzaam de waarden die ze mee hebben gekregen vanuit huis en worden voor keuzes gesteld die anders zijn dan de cultuur, maatschappij en omgeving dan ze kennen.

 

Dat is dichter bij huis dan je denkt: hoe makkelijk zou het zijn te floreren in een salesfunctie als je van thuis hebt meegekregen dat verkopers glad zijn? Waar loop je tegenaan als je hebt standvastig en veilig te zorgen en je droomt ervan in je eentje de wereld rond te trekken zonder inkomen?

 

Er zijn veel voorbeelden te bedenken waarin een nieuwe generatie juist iets anders doet dan iedereen verwacht. Misschien heb je dat zelf ook wel gedaan en ben jij in jouw familie het zwarte schaap omdat je buiten de gebaande paden loopt.

 

Welke waarden heb jij van huis uit meegekregen?

Wat zijn jouw eigen unieke nieuwe waarden?

 

Makkelijker keuzes maken

Er bestaat de kans dat wanneer je ergens vastloopt in je leven, dat komt doordat oude lessen, de waarden uit jouw familie onverwacht in de weg zitten. Zij zetten zich vast in je hoofd als overtuigingen, waarschuwingen die gehad moeten worden. Regels om je aan vast te klampen vlak voor een grote doorbraak. Als je eenmaal weet welke waarden van jou zijn en welke waarden niet meer horen op jouw levenspad wordt het makkelijker belangrijke keuzes te maken in je leven.

Omdat jij weet wie je bent, wat jou kenmerkt, wat uniek is.

Waar jouw levenspad heengaat.

 

Wil je aan de slag met de hoe waarden invloed hebben in jouw leven? Wil je weten dat dat met acceptatie en loslaten te maken heeft? Doe dan mee met de gratis online Acceptatie 5-daagse. We starten 11 juni en je kunt je nog inschrijven. Zie ik je daar ?