Selecteer een pagina

Door je angst heengaan

Moed is niet gebrek aan angst. Het is het vermogen door je angst heen te gaan voor waar jij in gelooft. Hoe ga je dan door die angst heen. Verbijt je je terwijl je opkomt voor jezelf, voor je waarden tegenover je collega’s, familie of vrienden? Dat is eerder schrap zetten, je hard maken.
Als jouw eenmansactie dan stuit op ongeloof of kritiek ga je misschien wel in de weerstand, verdediging of geef je op en trek je terug, zeg je niets meer.

 

 

Voel je ongemak

Je angst toelaten betekent echter in dit geval dat je je volledig bewust bent van de onzekerheid die voelt. Het betekent dat je voelt hoe ongemakkelijk het is voor jouw afwijkende mening op te komen, je nek uit te steken. Je voelt hoe de weerstand van binnen groeit. Misschien merk je een neiging je toch maar te schikken in te doen en en zeggen wat je denkt dat van je wordt verwacht.

Dat is door je angst heen gaan.
Dat is je angst toelaten zonder veranderen.
Dat is je angst voelen en erkennen zonder oordeel te hebben.
Wat het je oplevert is dat je dicht bij jezelf kunt blijven doordat je doet, zegt, wenst wat jouw innerlijk je ingeeft vanuit jouw persoonlijke waarden.

 

Wees trouw aan jezelf

Om misverstanden te voorkomen, als het gebaseerd is op waarden kan dat nooit in het nadeel zijn van anderen. Als je de wens hebt “trouw” te zijn aan jezelf, is dit de weg. Ga ervoor, spreek je hart uit, laat de angst en onzekerheid die bij die kwetsbaarheid opkomen bestaan – je hoeft er niets mee te doen en geen oordeel over te hebben. Dat is wat ervoor nodig is om moed te hebben. Je zult jezelf er dankbaar om zijn.

 

 

 

Oefenen

Wil je in de praktijk leren hoe je omgaat met ongewenste emoties en gedachten? Doe dan mee met de training Onvoorwaardelijke Acceptatie op 27 september. Als je je snel aanmeldt kun je gebruik maken van de Early Bird.