Selecteer een pagina

 

Herhalende patronen

Als we altijd hetzelfde blijven doen, zal altijd hetzelfde blijven gebeuren. Er ontstaan patronen.

Dat geeft structuur en houvast aan ons dagelijkse leven. Daarom ontwikkelen we telkens weer een ritme in iedere nieuwe situatie. Je vakantie ritme zal anders zijn dan thuis terwijl het toch ook weer een ritme is. Misschien is dat wel de reden dat het zo moeilijk is gedrag te veranderen. Wie altijd heeft gehoord dat hij niet kan zingen zal dat opslaan als vaststaand gegeven en niet snel van die overtuiging afstappen. Laat staan het opzoeken. Niet kunnen zingen lijkt een triviaal voorbeeld.Wat nou als je ervan overtuigd bent geen verkoper te zijn, niet over wiskundig inzicht te beschikken of twee linker handen te hebben? Dan zijn die overtuigingen gedachten patronen geworden waarnaar we handelen.

Belemmerende patronen

Wanneer patronen zich op een onbewuster niveau gaan afspelen, zoals de neiging anderen tevreden te willen houden, je emoties weg te stoppen, dan worden het belemmerende patronen. Niet voor een ander – voor jezelf! Meestal herkennen we die patronen aan iets wat we niet willen, waar we telkens opnieuw tegen aanlopen. We herkennen niet wat ons eigen aandeel daarin is.

Zolang je die patronen in stand houdt blijf je tegen dezelfde problemen aanlopen bij een nieuwe werkgever, in een nieuwe relatie, met nieuwe vrienden. Gedragspatronen zijn als de ingesleten groeven van een grammofoon plaat (wie helpt me aan een hedendaagse metafoor). Als je er eenmaal inzit , kom je er moeilijk uit.

Maar het is niet onmogelijk.

Nieuwe patronen bouwen

Hoe belangrijk is voor jou je huidige situatie te veranderen en wat heb je al gedaan. Grote kans dat als je gedrag verandert, het patroon wordt doorbroken. Om dat te kunnen doen is het vooral belangrijk om te weten waarvoor je het doet. Dan komt de moed om nieuwe, positieve patronen te ontwikkelen.

Wat zou jij anders willen?