Selecteer een pagina

Weten wat je wil

Stel dat ik je vraag “wat wil je”? Wat is dan jouw antwoord?
Wil je je werk af hebben, wil je liever niet deze taak doen maar moet het nu eenmaal? Weet je alleen wat je wilt op korte termijn zoals een dag vrij, of is het juist vaag zoals meer rust in je hoofd? We zijn niet gewend op de lange termijn te denken over waar we willen dat ons leven over gaat. Weet jij wat je wilt in je leven voor altijd?

Het verhaal erachter

We denken vaak te weten wat we willen en niet willen en bij nader onderzoek blijkt je wens onderdeel van een groter plaatje. Je wilt dit klusje tussendoor snel afronden zodat je aan je eigenlijke werk toekomt. Wat je eigenlijk wilt is dat wat je doet zinvol is. Als wat je doet zinvol voelt, laat dat een tevreden gevoel achter. Want wat je wilt is zingeving. Dat vinden we niet altijd. Het gebrek aan zingeving speelt een grote rol bij depressies, eenzaamheid en burn-out. Ga maar na dus hoe belangrijk het is om jouw beperkte capaciteit (die is namelijk niet zo onbeperkt als je denkt) in te zetten voor iets waar je achter staat.

 

Het hoeft niet altijd leuk te zijn

Wat nu als die tussendoor klus niet zinvol voelt en je moet het toch doen? Bedenk dat zingeving niet betekent dat alles leuk is. Ik ga je niet vertellen dat je alleen maar “leuke” dingen moet doen. Zo zit volgens mij het leven niet in elkaar. Stel jezelf eerder de vraag of je ervaart dat de algemene invulling van jouw werkzaamheden – maar dat kan ook onderdelen van mee privéleven zijn zoals je relatie(s) of “moeten” sporten – voldoening geeft. Als het je steeds vaker energie gaat kosten, is de kans niet groot dat er een balans ontstaat wanneer je niet in actie komt.

De bedoeling van alles

Hard werken is helemaal niet erg, mits je er net zoveel of meer energie van terug krijgt, waar je dat aan merkt?
Als je met plezier je werk uitvoert.
Als de vervelende tussendoor klusjes “erbij horen”.
Als je jezelf herkent in je interactie met je collega’s, vrienden en geliefden.
Als je zakelijk gerelateerde conflicten niet persoonlijk neemt.
Als je ’s morgens wakker wordt met een gevoel van “purpose”, intentie of zin, dan heb je een fijne start van je dag.

Waardengericht

Wil je dat gevoel van bedoeling of intentie bestendigen, helpt het als je weet wat je wilt: wat je wilt bereiken op de lange termijn. Maar ook minder tastbare zaken als waarden helpen je op het pad te blijven van dagen opstaan met zin om de dag tegemoet te treden. Het gevoel te hebben dat je zingeving ervaart in de dingen die je doet. Dat maakt ongelooflijk krachtig. Doelgericht en ontspannen.

Neem een groter perspectief

Dus: weet je wat je wilt? Voordat je antwoordt, zet je situatie in een groter perspectief. Niet deze klus, maar het grotere geheel waarvan het deel uit maakt. Daar vind je ook andere “verhalen”. Andere invalshoeken van jouw situatie waarmee je (be)grip krijgt waar je vastloopt en waar een nieuw pad begint.  Begin jezelf de vragen te stellen: “Wat wil ik bijdragen”, “wat vind ik de moeite waard”?

Wat wil jij – echt?

Hoe je in een ander perspectief stapt

Ben je er klaar voor om  jouw situatie te veranderen?

Soms kan een verschuiving van perspectief al verhelderend werken. Als je in een perspectief leeft, kan het lastig zijn daarboven uit te stijgen en nieuwe invalshoeken te vinden voor jouw situatie.  Wil je dat ik eens meekijk welke mogelijkheden nog meer binnen jouw bereik liggen? Stuur mij dan een persoonlijk bericht of bel gerust. Dan kijk ik graag met je mee.

(Be)grijp jouw kracht.